вул. Януша Корчака, 60, м. Київ
 grant.chlib@gmail.com

Благодійний фонд розвитку
Національної бібліотеки України для дітей

Новини

Ось і доходить кінця 2020 рік… А разом із ним завершилися перші чотири місяці нашого нового проєкту Бібліотечна англомовна студія для дітей та підлітків «Англійська без обмежень». 

Пандемія стала викликом для усього світу цього року. Не оминула вона і нас, вимагаючи повного переформатування нашого проєкту під певні обмежені умови. Але ми це зробили, і витрачені зусилля стали для нас дуже цікавим та захоплюючим досвідом.

1 s 125x70

Ми провели 32 заняття, створили групу у Facebook, поспілкувалися з американськими волонтерами і не тільки, почали вивчати сленгові слова, яких немає в англомовних словниках, а також отримали неймовірно приємні схвальні відгуки як від батьків, так і безпосередньо від учасників. Усі наші зустрічі були тематичні, і кожного разу діти мали змогу отримати абсолютно нову і цікаву інформацію.

8 m 300x1689 s 125x93

Наприклад, дві останні зустрічі бібліотечної англомовної студії «Англійська без обмежень» перед зимовими канікулами були присвячені новорічно-різдвяній тематиці. На першій ми вслуховувалися у правильну вимову слів, читали текст і перекладали сучасні пісні англійською мовою («All I Want for Christmas is You» Mariah Carey, «Christmas is All Around You» Dua Lipa), а також читали американську класику дитячої літератури, що здобула медаль Кельдекотта, «The Polar Express» авторства Chris Van Allsburg. І хоч деякі учасники бачили фільм, знятий за книгою, але текст для нас видався досить важким. Тому ми переклали кожне слово історії, заглибившись у її англомовний варіант. 

 

Хоч ми і старанно працювали упродовж 4 місяців, але наступного 2021 року нам варто продовжити нашу роботу над вдосконаленням англійської мови.

Що ж стосується другої зустрічі, то ми завершили перегляд фільму «Home Alone», адже цей фільм для багатьох у світі є символом початку новорічних свят, цікавою та веселю новорічною сучасною казкою. Ми підсумували наші заняття і отримали гарний результат – учасники студії достатньо поповнили свій лексичний запас словами, які майже неможливо зустріти у підручниках, але досить часто вони трапляються у повсякденній мові американців.

12 m 300x225

Також діти поділилися своїми успіхами поза межами студії, вказавши на істотне покращення оцінок у школі, краще сприйняття та розуміння мови оригіналу на слух. Заняття в англомовній студії дало змогу дітям змінити своє ставлення до вивчення англійської мови, усвідомити її корисність і необхідність у сучасному світі, стимулювало бажання одержувати нові знання! Ми розцінюємо це як справжнє досягнення!

10 s 125x9411

Наш проєкт було створено завдяки підтримці посольства США в Україні. Він набирає обертів. За цей час проведено велику і клопітку роботу, за грантові кошти у бібліотеку закуплено багато нових сучасних англомовних книжок, які кожен відвідувач нашої бібліотеки зможе переглянути вже у лютому 2021 року. Вивчення нового за допомогою англомовних пісень, зустрічі з волонтерами – учасниками та стипендіатами програм Фулбрайт та FLEX, перегляд мультфільмів та фільмів мовою оригіналу, а також тематичні обговорення американських свят – це лише неповний перелік корисних занять під час роботи студії. Такий результат спонукає нас до продовження проєкту. І вже з 12 січня 2021 року (одразу після зимових канікул) наші онлайн-зустрічі продовжаться.

4610 s 125x94

Бажаємо усім веселих свят, гарного відпочинку, а після зимових свят чекаємо на вас знову!

13

Якщо ви ще не з нами, то швидше долучайтеся до наших занять за посиланням: